Merhaba!

Nasılsın? Korona günleri nasıl geçiyor? Mart 2020’den beri tüm dünya ile birlikte Türkiye’de de yaşamlarımızda değişiklikler oldu. Çocukların yaşamlarında nelerin değiştiğini merak ettiğimiz için bir araştırma yaptık. Bu araştırmayı İstanbul’un dört farklı bölgesinde dört kurum olarak yaptık. Bu kurumlar: Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Sulukule Gönüllüleri Derneği, Tarlabaşı Toplum Merkezi ve Zeytin Ağacı Derneği. Bu kurumları tanıyor musun? Tanımıyorsan da bu kitapçıkta sana tanıtmaya çalışacağız.

Araştırmamız bittiğinde 70 sayfalık bir rapor yazdık. Bu rapor oldukça uzun ve çocuklar için anlaşılması güç. Bu nedenle şu an okumakta olduğun kitapçığı hazırladık. Bu kitapçıkta araştırma hakkındaki bilgileri “10 Soruda Araştırmamızı Anlatıyoruz” başlıklı bir bölümde anlattık. Bunun dışında kullandığımız bazı kelimelerin ne anlama geldiğini anlatmak için de “bu nedir?” isimli bilgi kutuları hazırladık. Raporda konuşma balonları içine araştırmaya katılan çocukların cümlelerini koyduk.

Araştırma süreci ve sonuçları bize çocukların haklarını korumak için herkese sorumluluklarını hatırlatmak gerektiğini düşündürdü. Bakalım sen araştırma hakkında bilgi edinince neler düşüneceksin?
İyi okumalar...

Başa Dön

Bu nedir?

Korona günleri Korona aslında bir virüs türü olan koronavirüsün kısaltılarak söyleniş şekli. Bu virüs COVID-19 adı verilen hastalığa yol açabiliyor.
Aralık 2019’dan bu yana bu virüs dünyaya büyük bir hızla yayılıyor. Türkiye’de ilk olarak Mart 2020’de tespit edildi. O tarihten itibaren de Türkiye bu virüs yüzünden karantina sürecine girdi. Sonrasında uzaktan eğitime geçildi, bazı işyerleri kapatıldı ve bazı kişiler evlerinden çalışmaya başladı. Korona salgınının olduğu bu dönemi bu kitapçıkta kısaca korona günleri olarak tanımlayacağız..

Araştırma
Korona günleri

Bu nedir?

Araştırma İnsanların merak ettikleri konuda bilgi toplaması ve topladıkları bilgileri paylaşması olarak tanımlayabiliriz. Dinozorlar ne kadar yaşadı; koronanın bulaşması nasıl engellenir; çocuklar evde neler yaşıyor gibi birçok merak edilen konuda araştırma yapılabilir. Her araştırmada bilgi toplamak için farklı yöntemler kullanılır;anket yapmak, kazı yapmak, insanlarla görüşmeler yapmak gibi. Araştırma yapan kişiler bilgiler toplandıktan sonra bu bilgilerden raporlar hazırlar.

Çocuk hakları
Araştırma

Bu nedir?

Çocuk hakları Çocukların yetişkinlerden farklı ihtiyaçları vardır, bu nedenle sadece çocuklara özel haklara çocuk hakları denir. Çocukların eğitim, sağlık, oyun, korunma, bilgiye erişim, katılım gibi birçok hakkı vardır. Bu haklar dünyada en fazla ülke tarafından kabul edilen sözleşmede yazılıdır. Sözleşme bir konuda verilen sözlerin yazılı olduğu bir anlaşmadır. Bu sözleşmenin adı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’dir. Bu sözleşmeyi BM ÇHS olarak kısalatarak kullanacağız. BM ÇHS’yi kabul eden ülkeler, bu sözleşmede yazan hakları çocukların kullanmasını sağlayacaklarına söz verdiler. Bu sözleşmeye göre 18 yaş altındaki herkes çocuktur.

Karantina
Çocuk Hakları

Bu nedir?

Karantina Bu kelime iki farklı şekilde kullanılabiliyor. Birincisi bulaşıcı bir hastalık dolayısıyla bir ülkeye girişçıkışı durdurmak. Diğeri ise hastalığın başkalarına yayılmasını engellemek için hasta kişilerin belli bir yerde bir süre kimseyle temas etmeden izole şekilde kalması anlamına geliyor.

Bakımveren
Karantina

Bu nedir?

Bakımveren Her çocuk anne ya da babası ile yaşamayabilir. Bu raporda çocukların birlikte yaşadığı ve çocukların bakımından sorumlu olan kişileri “bakımverenler” olarak tanımlayacağız.

Başa Dön